July 27, 2017

RUOKAVALIOHELVETTI


Kaikilla tuntuu nykyään olevan joku ruokavalio menossa. On maidotonta, gluteenitonta, vegaania, sokerintonta, paleota, vhh:ta yms yms. Kaikki välttelevät jotain. 
Olen itse ollut gluteeniton lähes 10 vuotta, se ei oikein sopinut mun vatsalle ja päätin silloin jättää sen kokonaan pois. Muuten syön kaikkea. Musta on kiva kyllä kokeilla erilaisia ruokavalioita ja katsoa mikä toimii itselleni parhaiten. Palaan kuitenkin aina sekaruokaan, siihen joka on itselleni helpoin ja parhaiten toimiva. Ruuan kanssa en jaksa ollenkaan säätää, haluan että ruoan tekeminen on helppoa ja se maistuu ihan hyvältä. Se riittää. Ja tietenkin se, että se on terveellistä!

Tällä hetkellä aion kasvattaa lihaksiani, joten aion myös syödä siten, että se tukee tätä hanketta. Harvemmin haluan syödä lisäravinteita, mutta nyt tilasin muutamia perusruokavalion tueksi. Haluan nimittäin maksimaalisen lihaskasvun, joten ajattelin, että voin kyllä hetken syödä muutamia lisäravinteita, se ei kuitenkaan jatku loppuelämää. On varmasti ihan normaalia haluta tarkkailla mitä suuhun laittaa, mutta missä vaiheessa mennään yli?


On hiukan hullua vältellä gluteenia tai maitotuotteita, jos siihen ei ole mitään oikeaa syytä. Uskotaan, kun tulee uutinen, että gluteeni lihottaa tai maidosta saa syövän ja sitten sitä vältellään siihen asti, että pannassa ovatkin hiilihydraatit ja että maitoa pitääkin juoda, jotta ei saa osteoporoosia. 
Kananmunista saa korkean kolesterolin, vaikka ei nyt kuitenkaan saa. Vältellään niitä normaaleja ruokia ja sitten syödään makeutusaineita ja lisäravinteita, sekä prosessoitua huttua, jota proteiinirahkaksi kutsutaan. Se on muuten kamalaa se. Maistuu ihan todella kuivalle sellaiset. Väitetään, että syödään terveellisesti, mutta korvataan oikea ruoka prosessoidulla. 

Tässä kamalassa tietoviidakossa ollaan ihan kokonaan unohdettu se tärkein, eli puhdas, terveellinen kotiruoka. Ei tarvitse kikkailla kaikenlaisten superfoodien kanssa. Ei joka aamua ole pakko aloittaa vihersmoothiella, jossa on spirulinaa ja enkelipölyä.
Joo, kyllä mä myönnän, että välillä itsellenikin tulee näitä vaiheita, kun innostun kaikesta mehiläispölystä tai raakasuklaasta, mutta se menee usein ohi, ennen kuin huomaakaan. Nykyään ollaan niin hukassa ruokavalion suhteen, ettei mitään rajaa. On liikaa vaihtoehtoja ja informaatio päivittyy niin nopeasti, ettei kukaan pysy mukana. Syömishäiriöisiä on enemmän kuin ikinä, enkä ihmettele miksi. Asiat on niin helppo vetää yli. Ja vaikka ruokavalioista puhutaan nyt enemmän kuin koskaan, niin silti ylipainoisuus vain lisääntyy ja lisääntyy. Kukaan ei oikein enää tiedä miten syödä. Ruoasta on muutenkin tullut hieman liian iso juttu ihmisten elämää. Ruoka on kuitenkin vain sitä varten, että ihminen pysyy elossa ja on terve. 
Mulle ruoka on pitkään ollut nautintoaine ja tapa palkita itseni. Pitkän päivän jälkeen haluan syödä jotain hyvää ja katsoa telkkaria. Se on myös lohdutusväline, kun on paha mieli, tulee parempi jos saa karkkia. Harvemmin se kylläs siihen mielialaan loppujen lopuksi vaikuttaa.
Nyt yritän päästä eroon tästä, haluan nähdä ruuan enemmän ruokana, ravintoaineena, mitä se on, kuin palkintona. 

Haluan olla terve ja vahva ja haluan neutraalimman suhteen ruokaan. On ihan ok välillä nauttia ruuasta, mutta paremmin toimisi jos palkitsisi itsensä vaikka kasvonaamiolla tai hieronnalla, kuin sillä suklaakakulla.


-V

No comments:

Post a Comment

Thank you for sharing your thoughts. I will answer asap :)